Çocuklarla İletişimin Sırları

Birkaç bölüm halinde yayınlayacağımız ''Çocuklarla İletişimin Sırları'' adlı yazımız özellikle ebeveynlere, öğretmenlere ve çocuklarla iletişim içerisinde olan herkese yöneliktir. Aşağıdaki örnekler çocuklarla daha sağlıklı ve etkili iletişimin ipuçlarını verir.

Çocuklarla İletişimin Sırları

Düşünceleri, kelimeleri ve duygularımızı bir çocuğa aktarırken ne olur? Biz bunu “iletişim” olarak adlandırıyoruz. İletişimde sadece ne söylediğimiz değil, nasıl söylediğimiz de önemlidir. Bu da çocuk ile sağlıklı bir iletişim kurmanın anahtar yollarından biridir. İletişim kelimelerden daha fazlasını kapsar. İletişim, bakışları ( gülümsemeler,kaşlar gibi), hareketleri (sarılma, dokunma), hatta sustuğumuz zaman dilimlerini bile içermektedir.Yetişkinler, genellikle çocuklara yönerge verirken veya endişelerini dile getirerek iletişim kurarlar. Diğer bir yandan, hem ebeveynlerin kendi duyguları hem de çocuklarının duyguları da dahil olduğu zaman, iletişim kurmakta daha fazla zorluk yaşayabiliyorlar.Çocuklar ile iletişim kurmanın sırları, duygular aracılığı ile konuşmanın ve dinlemenin nasıl gerçekleştiği hakkında örnekleri içermektedir. Bu kitapçık, incitici olmayan bir şekilde, kelimeleri ve duyguları aktarmak için farklı yolları içermektedir.İyi bir iletişim, şimdi ve daha sonraki dönemler için çok önemlidir. Ayrıca, çocuğun çevresindekilerle iyi bir ilişki kurmasına yardımcı olmakla birlikte, özgüvenine de olumlu bir katkılar sağlamaktadır. Bu durum da onların hayatını ve onlar ile olan hayatı daha iyi bir hale getirmektedir. Böylelikle özbenlikleri açısından kendilerini yeterli hisseden birer yetişkin olurlar.İyi bir iletişim, ilişkilerin iyi olmasına, işbirliği yapmaya ve kendini daha değerli hissetmeye olanak sağlar. İletişimin zayıf olması durumunda ise, karşılıklı ilişkilerde hayal kırıklığına, çatışmaya ve kendinizi değersiz hissetmenize neden olur. İletişimde olmayı öğrenmek, aslında sizin için büyük bir yatırımdır.İleriki sayfalarda çocuklar ile iyi bir iletişim kurabilmenin yollarını bulabilirsiniz. Kendi “iletişim sırlarınızı” oluşturmak adına çocuklarınızı anlamaya çalışarak, deneyimlerinizden yola çıkarak bu basamakları kullanabilirsiniz.


İLETİŞİM

Çocuklar, onları oldukları gibi kabul ettiğinizin bilincine vardıklarında, büyüyebiliyor, gelişebiliyor ve kendileri hakkında olumlu bir bakış açısına sahip olabiliyorlar. Onlar kendilerini iyi hissettikleri zaman, çevresindeki insanlar ile iletişimlerinde de olumlu değişimler gözlenir.Çocukları kabullenmek -oldukları gibi- onlar ile iletişim kurmayı kolaylaştırmaktır. Her açıdan kabul görmüş bir çocuk, problemlerini paylaştığı kadar duygularını da sizinle paylaşacaktır. Böylece, bir ebeveyn, akraba, arkadaş veya bakıcı olarak kendinizi sizler de daha hissedeceksiniz.Sonuç olarak, hayatınızda, hem siz hem de çocuğunuz kazançlı olabilirsiniz.

Yetişkinler:

Tehdit ettiklerinde,

Eleştirdiklerinde,

Öğüt verdiklerinde,

Uyardıklarında,

Çocuklar:

'' Değersizim ''

'' Çok kötüyüm ''

'' Beni sevmiyorsun ''

'' Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ''


gibi düşüncelere kapılabilirler.

Örnek: Melis, “Anne, yalnız uyumaktan korkuyorum.” dedi. Hangi cevap ile iletişim kurulur ?

A: Koca bir bebek gibi davranıyorsun! Korkacak hiçbir şeyin olmadığını biliyorsun!

B: Korktuğunu biliyorum. Senin için, ışığı ve kapıyı açık bırakacağım.Doğru iletişim: B

Unutmayın ki; Çocukların davranışlarını onaylanmadan da onları kabul edebilirsiniz. Örneğin; Melis'i seviyoruz ve “onu” kabul görüyoruz, fakat bebeğe çimdik attığında veya kedinin kuyruğunu çektiği zaman, bu “davranışlarını” kabul etmiyoruz.

Yazının orijinal dili ingilizcedir ve türkçeye çevirisi merkezimiz çalışanları tarafından yapılmıştır. Kaynak: http://www.del.wa.gov/publications/development/doc...

Bu makale 25618 kez okundu.

Benzer Yazılar

Dört Duvar Arasında Kalan Çocuklar

COVID-19 pandemisi nedeniyle 20 yaş altı gençlerimiz ve çocuklarımız evde dört duvar arasında kalmak zorundalar. Peki evde kalınan bu dönemler onların beyin gelişimlerini nasıl olumsuz etkiliyor gelin bir bakalım.

Çocuğunuzla koronavirüs hakkında konuşurken size yardımcı ol...

Koronavirus hepimiz için endişe yaratıyor. Kaygı sorunu yaşayan çocuklar için okulların kapalı olması ve sağlık alanında yaşanan gelişmeler onları daha da endişeli bir hale getirebiliyor.

İlkokula Yeni Başlayan Çocuklar ve Aileleri için Öneriler

İlköğretimin döneminin başlaması ile çocukların ve ailelerin hayatında yeni bir dönem başlamaktadır. Bu dönemde çocukların olduğu kadar ailelerin de desteğe ihtiyacı vardır. Bu heyecanlı süreçte siz ailelere ve çocuklara destek olmak amacıyla SasCentre olarak yanınızda olacağız.

DEHB İle İlgili Şaşırtıcı Gerçekler

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
; bizim için önemli olmayan bilgileri ayırt edememektir.

Çocuklarla İletişimin Sırları (3.Bölüm)

Hiçkimse -çocuklar da dahil- kendisine sürekli bir şey söylenilmesinden hoşlanmaz.