DEHB İle İlgili Şaşırtıcı Gerçekler

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
; bizim için önemli olmayan bilgileri ayırt edememektir.

DEHB İle İlgili Şaşırtıcı Gerçekler

Dikkat Eksikliği Bozukluğu yaşayan bireylerde genellikle aşağıdaki belirtiler görülür.

  • Dikkatleri kolay dağılır, ayrıntıları kaçırır ve unuturlar. Çoğunlukla bir aktiviteden diğerine geçerler.
  • Organize olmak için gerekli olan odaklanmayı kurmakta ve bir işi tamamen bitirmekte güçlük çekerler.
  • Kendileriyle konuşulduğunda dinlemiyormuş ya da hayal kuruyormuş hissi verirler.
  • Bilgiyi diğerleri gibi hızlı ve kusursuz olarak işleme koymakta güçlük çekerler.
  • Komutları takip etmekte sorun yaşarlar.
Bu tanımlamalar ve “eksiklik” kelimesi dikkat, konsantrasyon ve odaklanma gibi herhangi bir özelliğin noksan olduğuna işaret eder.

Fakat dikkat eksikliğine bunlardan hangisinin neden olduğu ayrı bir konudur.Gerçek neden, birden çok şeye ilgi göstermemiz ve aslında neye dikkat etmemiz gerektiğini gözden kaçırmamız olabilir. Bunun sebebi eksiklik değil, aşırı yüklenmedir.

Duyularımız beynimize günün her saniyesinde ortalama 11 milyon parça bilgi gönderir. Fakat biz bunun sadece çok az bir kısmına dikkat edebiliriz ki bu bu sayı saniyede 100 parçanın altına kadar inebilir. İşte bu nedenle, gerçekte neyin önemli olduğunu fark edebilmemiz için duyularımız yoluyla algıladığımız (gözler,kulaklar, dokunma, tat alma, denge) bütün bilgilerin %99.99’undan çoğunu silmemiz, elememiz, basitleştirmemiz ve göz ardı etmemiz gerekir. Eğer duyularımız yoluyla elde ettiğimiz bu bilgileri yeteri kadar silmez, elemez ve göz ardı etmezsek, aşırı yükleme yaşar ve dikkat eksikliğinin en belirgin sinyallerini vermeye başlarız.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
; bizim için önemli olmayan bilgileri ayırt edememektir.

Neyse ki, silme, eleme ve göz ardı etmekte daha başarılı davranıyor olmak incelikli beyin geliştirme tekniklerinin yardımıyla öğrenilebilir bir durumdur. SAS-Smart Dinleti Programı duyusal bilgi girişlerinin yeni ve kalıcı davranış modelleriyle işlenmesini sadece birkaç hafta içerisinde gerçekleştirebilmektedir. Dikkat eksikliği ve aşırı yüklemenin üstesinden çoğu zaman başarıyla gelinebilir.

Bu makale 23773 kez okundu.

Benzer Yazılar

Dört Duvar Arasında Kalan Çocuklar

COVID-19 pandemisi nedeniyle 20 yaş altı gençlerimiz ve çocuklarımız evde dört duvar arasında kalmak zorundalar. Peki evde kalınan bu dönemler onların beyin gelişimlerini nasıl olumsuz etkiliyor gelin bir bakalım.

Çocuğunuzla koronavirüs hakkında konuşurken size yardımcı ol...

Koronavirus hepimiz için endişe yaratıyor. Kaygı sorunu yaşayan çocuklar için okulların kapalı olması ve sağlık alanında yaşanan gelişmeler onları daha da endişeli bir hale getirebiliyor.

İlkokula Yeni Başlayan Çocuklar ve Aileleri için Öneriler

İlköğretimin döneminin başlaması ile çocukların ve ailelerin hayatında yeni bir dönem başlamaktadır. Bu dönemde çocukların olduğu kadar ailelerin de desteğe ihtiyacı vardır. Bu heyecanlı süreçte siz ailelere ve çocuklara destek olmak amacıyla SasCentre olarak yanınızda olacağız.

Çocuklarla İletişimin Sırları (3.Bölüm)

Hiçkimse -çocuklar da dahil- kendisine sürekli bir şey söylenilmesinden hoşlanmaz.