Okula Hazırlıkta 3 Önemli Konu (2.Bölüm)

2. Öğrenmeyi Çocuğunuz İçin Anlamlı Kılın, Ödülle Değil !Bir çok ebeveyn çocuğunun ödevini veya dersini bitirmesi, projesini tamamlası ya da kitabını okuması karşılığında televizyon izlemesine, bilgisayarda ya da tablette oyun oynamasına izin vereceğini söyler. Aslında iyi niyetli olduğunu düşünerek yaptığı bu davranış çocuğun öğrenmesi üzerinde olumsuz bir etki yaratır.Peki nasıl mı?Çocuklar öğrenmek için derin bir arzu ile doğarlar. Bu öğrenme arzusu tabiri yerindeyse açlık ve susuzluk gibidir. Yeni doğanlar, bebekler ve küçük çocuklar sürekli yeni şeyler keşfederler, gözlemlerler, deneyimlerler ve sürekli soru sorarlar. Bu şekilde sürekli yeni şeyler öğrenirler. Yeni şeyler öğrendikçe de daha çok araştırırlar, daha çok sorgularlar. Yani öğrenme için iç motivasyonun önemi büyüktür.Çocuğunuza ödül verdiğinizde karşılığında yapılmasını istediğiniz davranışı alırsınız. Ancak bunu sürekli bir alışkanlık haline getirirseniz çocuğunuz sadece ödülü almak için o işi yapar ama o işi sevmez. Çünkü etkinlik değersizleşir. Dolayısıyla amaç öğrenme yerine ödül kazanmaya dönüşür ve çocuğu zamanla öğrenmeden uzaklaştırır. Sonuç olarak, ödül, çocuğa bir davranışı yaptırtırır (ders çalışma, kitap okuma, ödevini yapma gibi) ama ona karşı olumlu tutum (ders çalışmayı sevme, okumayı sevme gibi) geliştirmez.

DSC_2101

Peki ne yapabilirsiniz ?

Çocuklarınızın yaşlarını dikkate alarak öğrenme becerilerini gerçek haytattan örneklerle geliştirebilirsiniz. Örneğin; 8 + 9'un 20 den büyük olup olmadığını, çemberin çevresinin nasıl hesaplandığını sormak onları matematik için motive etmez. Bunun yerine gerçek hayattan örnekler sunarak; arakadaşının doğum gününe hediye almak için yeterli parasının olup olmadığını hesaplatmak, arkadaşalarına eşit sayıda jelibonu paylaştırmak, kum havuzunu doldurmak için kaç torba kuma ihtiyacı olduğunu hesaplatmak onları matematiği öğrenme için motive eder.Eğer çocuğunuzu yukarıdaki örnekteki gibi gerçek hayattan örneklerle öğrenme becerilerine yardımcı olursanız onları öğrenme için motive ederisiniz. Dolayısıyla amaç öğrenme yerine ödül kazanmaya değil öğrenme için iç motivasyona dönüşür.Yazımızın üçüncü ve son bölümü ” Merak Duygusunu ve Hayal Dünyasını Beslemek ” bir kaç gün içinde yayında.Yazının ilk bölümü için tıklayınız.Yazıyı beğendiyseniz eğer sol üst köşedeki “like” butonuna tıklayarak faydası olacağına inandığınız bir çok arkadaşınıza yazının ulaşmasını sağlayabilir ayrıca diğer bölümler yayınladığında haberdar olabilirsiniz.Kaynak :August 1, 2012 by Gabrielle Principe, Ph.D. in Your Brain on Childhood
Bu makale 10232 kez okundu.

Benzer Yazılar

Dört Duvar Arasında Kalan Çocuklar

COVID-19 pandemisi nedeniyle 20 yaş altı gençlerimiz ve çocuklarımız evde dört duvar arasında kalmak zorundalar. Peki evde kalınan bu dönemler onların beyin gelişimlerini nasıl olumsuz etkiliyor gelin bir bakalım.

Çocuğunuzla koronavirüs hakkında konuşurken size yardımcı ol...

Koronavirus hepimiz için endişe yaratıyor. Kaygı sorunu yaşayan çocuklar için okulların kapalı olması ve sağlık alanında yaşanan gelişmeler onları daha da endişeli bir hale getirebiliyor.

İlkokula Yeni Başlayan Çocuklar ve Aileleri için Öneriler

İlköğretimin döneminin başlaması ile çocukların ve ailelerin hayatında yeni bir dönem başlamaktadır. Bu dönemde çocukların olduğu kadar ailelerin de desteğe ihtiyacı vardır. Bu heyecanlı süreçte siz ailelere ve çocuklara destek olmak amacıyla SasCentre olarak yanınızda olacağız.

Çocuklarla İletişimin Sırları (3.Bölüm)

Hiçkimse -çocuklar da dahil- kendisine sürekli bir şey söylenilmesinden hoşlanmaz.

Öğrenme ve Eğitim Sistemi

Öğrenme anne karnında doğumdan önce başlar ve hayat boyu sürer. Bazı öğrenme biçimleri bilinçli bir şekilde gerçekleşirken, bazıları ise bilinç dışı farkındalık ile gerçekleşir.