Okula Hazırlıkta 3 Önemli Konu (1.Bölüm)

Okulların açılmasına artık sayılı günler kaldı. Dolayısıyla aileler için alış-veriş listeleride oluşturulmaya başlandı. Bunlar arasında okul çantası, beslenme çantası, defterler, kalemler vb. gibi bir çok araç gereç alış-veriş listesinde çoktan yerini aldı. Tabi çocuğunuz yaz döneminde fiziksel olarakta büyüdüyse eğer daha büyük beden kıyafetler ya da ayakkabılarda bu listede. Ve eğer çocuğunuz orta öğretim ve daha üst sınıflarda ise bilgisayarlar, laptoplar, ipad'ler gibi bütçenizi zorlayacak bir çok teknolojik ürünlerde listeye ekleniyor.Bunların haricinde ihtiyaç duyulan başka durumlarda var. Bunlar alış-veriş listesinde yer almayan, para ile satın alınamayan ve aslında ebeveyn olarak sizde zaten var olan değerler.Bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış ve çocuğunuzun daha başarılı olmasına yardımcı olacak 3 önemli başlığı sizler için bir araya getirdik.

1. Çocuklarınızın Gösterdiği Çabayı Övün, Zekalarını Değil !Çoğumuz çocuklarımıza sürekli olarak '' Aferin sana akıllı oğlum, bravo sana zeki kızım '' gibi cümleler söyleriz ve bunu tüm iyi niyetimizle yaparız. Bunlar, çocuklarımızın kendilerini daha iyi hissetmelerine, özgüvenlerinin artmalarına ve daha başarılı olmalarına yardımcı olduğuna inandığımız için kurduğumuz cümlelerdir.Peki, işin aslı gerçekten böyle mi?Yapılan araştırmalar, sürekli ne kadar zeki olduğunu duyan ve dolayısıyla zekasına güvenen çocukların yeni bilgilerle ya da zorluklarla karşılaştıklarında çok kolay bir şekilde öğrenmeden vazgeçtiklerini göstermektedir.Çocuklara bu şekilde geri bildirimde bulunmak zeka'nın onlar için doğuştan gelen bir yetenek olduğu inancını yaratır. Dolayısıyla çocuk '' Ben zaten çok zekiyim, çok fazla çaba göstermeme gerek yok '' gibi düşünceye sahip olur. Hatta çaba sarfetmesi gerekenlerin '' tembel (aptal) '' çocuklar olduğuna inanır. Ayrıca '' Sınavdan 100 almışsın, aferin benim zeki kızım '' dediğinizde o kendisini '' Eğer sınavdam 100 alamazsam, zeki değilim '' olarakta duyar. Dolayısıyla ebeveynleri tarafından zekasına çok fazla güvendirilen çocuk, karşısına zorlandığı bir konu çıktığında başarılı olamayacağından kortuğu için kolaylıkla bu durumdan pes eder, risk alıp yeni şeyler denemekten kaçınır.çocukSonuç olarak çocuklarınızın zekası yerine onların gösterdiği çabayı övün. Kızınız eve sınavdan 100 alıp geldiyse '' Zeki kızım benim '' yerine '' Bu sınav için kaç gündür çalıştın, emek verdin, çaba sarf ettin, başardın '' demek ona çalışarak bir çok zorluğun üstesinden gelinebileceği duygusu kazandırır. Umduğundan daha düşük bir not ile eve gelirse de dürüst olun. Ona '' Bu notu haketmiyosun, sen asılnda çok zekisin '' demeyin. Bunun yerine daha başarılı olması için farklı yolları denemesine teşvik edin.Zeki olmak tabiki önemli ama çocuklarımıza başarıyı getirecek şeyler, çalışkan ve dürüst olmayı öğretmek olmalıdır.Yazımızın ikinci bölümü '' Öğrenmeyi Çocuğunuz İçin Anlamlı Kılın, Ödülle Değil ! '' bir kaç gün içinde yayında.Yazıyı beğendiyseniz eğer sol üst köşedeki “like” butonuna tıklayarak faydası olacağına inandığınız bir çok arkadaşınıza yazının ulaşmasını sağlayabilir ayrıca diğer bölümler yayınladığında haberdar olabilirsiniz.Kaynaklar :
  • August 1, 2012 by Gabrielle Principe, Ph.D. in Your Brain on Childhood
  • Nurture Shock / Eyvah Çocuğum Büyüyor – Po Bronson & Ashley Merryman
  • Mindset – Carol S. Dweck, PH.D.
Bu makale 11173 kez okundu.

Benzer Yazılar

Dört Duvar Arasında Kalan Çocuklar

COVID-19 pandemisi nedeniyle 20 yaş altı gençlerimiz ve çocuklarımız evde dört duvar arasında kalmak zorundalar. Peki evde kalınan bu dönemler onların beyin gelişimlerini nasıl olumsuz etkiliyor gelin bir bakalım.

Çocuğunuzla koronavirüs hakkında konuşurken size yardımcı ol...

Koronavirus hepimiz için endişe yaratıyor. Kaygı sorunu yaşayan çocuklar için okulların kapalı olması ve sağlık alanında yaşanan gelişmeler onları daha da endişeli bir hale getirebiliyor.

İlkokula Yeni Başlayan Çocuklar ve Aileleri için Öneriler

İlköğretimin döneminin başlaması ile çocukların ve ailelerin hayatında yeni bir dönem başlamaktadır. Bu dönemde çocukların olduğu kadar ailelerin de desteğe ihtiyacı vardır. Bu heyecanlı süreçte siz ailelere ve çocuklara destek olmak amacıyla SasCentre olarak yanınızda olacağız.

Çocuklarla İletişimin Sırları (3.Bölüm)

Hiçkimse -çocuklar da dahil- kendisine sürekli bir şey söylenilmesinden hoşlanmaz.

Öğrenme ve Eğitim Sistemi

Öğrenme anne karnında doğumdan önce başlar ve hayat boyu sürer. Bazı öğrenme biçimleri bilinçli bir şekilde gerçekleşirken, bazıları ise bilinç dışı farkındalık ile gerçekleşir.