Etkili İletişimin Sırları - Bölüm 5

Bu post ebeveyn, öğretmen, danışman ve bu tarz konularla ilgilenenlere yardımcı olması amacıyla hazırlanmış çalışmaların dördüncüsüdür. Verilen örnekler, bireylerin birbirleriyle daha sağlıklı bir iletişim kurmalarını sağlayan ipuçlarını içermektedir. Önceki postlarımızdaki soru-cevap şeklinde paylaştığımız önerileri de okuyabilirsiniz. Aşağıda devam niteliğinde olan 6 tane daha soru-cevap bulabilirsiniz.25. _________ hoşlanıyor musun?“İyi hissetmekten hoşlanıyor musun?” gibi sorular bir cevap içermez. Genellikle bu tür sorulara aldığımız yanıt “evet”dir. Öncelikle “evet” cevabını almak için bu soruları sıklıkla kullanmalısınız. Örneğin; Problemlerine çözüm bulmaktan hoşlanıyor musun?, Eğlenmekten hoşlanıyor musun? gibi... Evet yanıtını almaya başladığınızda, “evet” demeye karşı meyilleri artmakla birlikte, karşıdaki bireyi doğru bir şekilde yönlendirmek için faydalı olabilir.26. ___________ hayal edersen, ne/nasıl olur?Bu soru karmaşık olmasına rağmen oldukça etkilidir. Aslında bu soru, bireyin daha önce düşünmediği bir şeyi hayel etmesi için bir davetiyedir. Örneğin; “Zengin olduğunuzu hayal ettiğinizde, ne olur?” Bu soruyu yanıtlamak için, hayal etmeniz gerekir ve bilinçaltınıza yeni bir ihtimal girmiş olur. Bu soruları sık bir şekilde kullandığınızı hayal etseniz, ne olur?

27. ___________________ nereden biliyorsun ?İnsanlar düşünce ve davranışlarıyla şekillenirler ve zaman içerisinde olan bu şekillemenin bir başlangıcı, ortası ve sonu vardır. Bu süreçteki adımlarınızı ortaya çıkarabilir ve daha sonra bu bilgileri kullanarak süreci değiştirebilirsiniz. “İşlerimi ertelemeyi durdurmak istiyorum.” “Erteleyeceğini nereden biliyorsun?” ya da “Spora gitmek istiyorum, fakat daima fikrimi değiştirip, televizyon izliyorum.” Fikrini değiştireceğini nereden biliyorsun? gibi... Pek çok insan bu şekilde düşünmez ve böylelikle bu tür sorular yaşadığınız sorunları azaltmanıza yardımcı olabilir.Sas 2012 (1)

28. Bu konu hakkındaki senin için en kötü şey nedir?Bu soru can alıcı bir soru olduğu için dikkatli bir şekilde kullanmalısınız, ayrıca danışan ile eğitimci arasında iyi bir bağ olmalıdır. Bu tür sorular, korku, kaygı ve baskı gibi “olumsuz” duyguların ortaya çıkmasını sağlar. Bu duygular idrak edilip kabul edildiğinde, sonuçlar oldukça kişiyi rahatlatır.Örneğin;- Ne olmak istiyorsun?- Ünlü olmak istiyorum.- Seni durduran şey ne?- Ailem hayal kırıklığına uğrayabilir.- Bu durum hakkındaki senin için en kötü şey ne?- Onları üzme endişesi. gibi...Duygular ortaya çıkmaya başladığında, karşınızdaki bireyin bu duyguları kabul etmesini sağlamalısınız.

29. ______________ yeterli olduğunda ne yapacaksın?Zorunluluk, oldukça güçlü bir faktördür. Aslında, pek çok insan bir şeyi yapmak zorunda olduklarını hissettiklerinde harekete geçerler, ki böyle bir durumda ne yapmak istediklerine çok fazla odaklanmazlar.Örneğin; Yeterli paran olduğu zaman ne yapacaksın? Yeterli derecede zamanın olduğu zaman ne yapacaksın? gibi...Bir bireyi keşfetmek, onu tanımak adına atılan sık adımlardan birisidir ve bu da oldukça güçlü bir kapının açılmasını sağlar.30. Sonunda kadar gitmek için istekli misin?Bu soru aşırı gibi gelebilir, fakat istekli olmak oldukça güçlü bir etkendir. Birey bir şeyi değiştirme isteği gibi bir karara vardığı zaman, başarıya ulaşmak daha da olası bir durum haline gelir. Sadece istekli ve kararlı olmak yeterli olacaktır. Tabiki de, uyumsuz olan bireyler genellikle ne yapmamaları gerektiği konusunu düşünürler, fakat bu durumda yasal olmayan bir şey yapmak zorunda olmadıklarını açıklamalısınız. “Kendine karşı dürüst olmakta istekli misin?” gibi...

Bu makale 3505 kez okundu.

Benzer Yazılar

Sonuç bulunamadı